Pepperkakedeig – rett og slett

Når en pepperkakebaker lager pepperbakekaker…

Bakemester Harepus er utvilsomt en sjarmerende pepperkakebaker, men noe særlig greie på pepperkaker har han nok ikke. Og bakergutten har, som vi alle har skjønt, enda mindre greie på det ettersom han bruker en kilo med pepper. Faktisk trenger man ikke pepper i pepperkaker i det hele tatt – det er andre ingredienser som gir den karakteristiske pepperkakesmaken. Med Melange kommer bakverkets egen smak i tillegg ekstra godt fram ettersom Melange er smaksnøytralt, deigen blir smidig og kjevlevennlig, og pepperkakene heves og stekes jevnt.
Pepperkakeoppskriften får du her:

Dette trenger du:

1,5 dl mørk sirup
1,5 dl sukker
150 g Melange i folie
8 dl hvetemel
1 egg, lett pisket
1 ts malt ingefær
1 ts malt nellik
1 ts malt kanel
2 ts natron

Fremgangsmåte

  1. Bland sirup og sukker i en kjele og la blandingen koke opp. Ta kjelen av platen.
  2. Tilsett Melange i små biter og la smelte under omrøring. La blandingen avkjøles noe, og rør deretter inn egget.
  3. Bland krydder og natron inn i melet og rør dette sammen med de øvrige ingrediensene til en deig.
  4. Legg deigen i en skål, dekk med plastfolie, og la den hvile i minst tolv timer i kjøleskapet.
  5. Kjevle deigen ut på et melet bakebord eller bakepapir. Flat som en pannekake, slik Bakemester Harepus praktiserer, fungerer fint til små hjerter, snipper eller stjerner; da er tre millimeter tykkelse på deigen passe. Til større hjerter og pepperkakehus bør deigen kjevles tykkere. Da blir også steketiden lengre.
  6. Bak en haug med sprø og fantasifulle pepperkaker!
  7. Legg kakene på stekebrett dekket med bakepapir og stekes ved 180ºC i ca. 8-10 minutter. Avkjøl kakene på platen.

Glasur
4 dl melis
1 eggehvite
1 krm sitronsaft
matfarge eller konditorfarge

Matfarge gir en klar, sterk farge og er utrolig drøy. En liten boks holder til mange års pepperkakedekorering.

Fremgangsmåte

  1. Bland alle ingrediensene til glasuren til massen er jevn og smidig.
  2. Farg glasuren med konditorfarge og fyll den i små plastposer.
  3. Knyt igjen og klipp et lite hull i det ene hjørnet like før pepperkakene skal pyntes.
  4. Oppbevares i en tett boks.
  5. Trenger du en mal til 3D-pepperkaker kan du skrive dem ut her.

Føler du deg skikkelig sprø i nikkersen kan du jo våge deg på pepperkaker med andre spennende smaker!

skrivut

 

For recipe in English – click here

Her finner du alle de spennende oppskriftene!

Mills Melange arrangerer nok en gang verdens sprøeste pepperkake og i år står blant annet 3D – pepperkaker og Dinosaurer på menyen.

Melange Margarin er imponert over kreativiteten og oppfinnsomheten til årets deltagere. Send inn ditt bidrag du også! Vi har både store og små premier.